Varför här...

...och inte där?

En gruva innebär alltid en påverkan på naturen och driften står idag för stora utsläpp. Men av många skäl är ”här” bättre än ”där”. I Sverige lägger vi ribban högt för både miljö och människa. Här sker utvinningen enligt de strängaste miljölagarna och de bästa arbetsvillkoren i världen. Och här har vi ett tydligt mål för ögonen – en fossilfri gruvdrift 2035. Generellt har produktion av metaller och mineral i Sverige mellan 60 och 90 procent mindre utsläpp idag än motsvarande produktion internationellt.

Gruvor och bergtäkter tar plats där de finns - det går inte att komma ifrån. De metaller och mineral som bryts ligger där de ligger, det måste vi förhålla oss till. Det är därför helt avgörande att all brytning görs på ett hållbart och effektivt sätt - både under den tid brytning sker och efteråt. Här finns vanliga frågor och svar om hur gruvnäring i Sverige går till - från start till slut.

Genom att bryta det vi behöver här säkrar vi vår egen tillgång till samhällskritiska råvaror samtidigt som vi kan minska utsläppen. Vi slipper dessutom importera från platser där kraven på arbetsvillkor och miljö inte är lika höga. Det vi gör i dag fyller framtiden med liv och möjligheter – för människor, våra samhällen och långt bortom Sveriges gränser.

Det här bryter vi idag

Ur malmen vi bryter idag utvinns metaller och mineral som byggt och fortsatt bygger vårt moderna och hållbara samhälle. Läs mer om våra trotjänare här.

20
Ca
Kalcium
Kalk är vardagsbenämningen för olika kemiska föreningar som innehåller kalcium. Och kalk formar vår värld på flera sätt. Sånt som ska klara stora påfrestningar – väder, tyngd och rörelser – blir stadigt, stabilt och hållbart med hjälp av betong och cement. Och utan kalk – ingen cement eller betong. Kalk används också för att rena vatten och motverka försurning och vid tillverkningen av stål och glas.
26
Fe
Järn
Av järn skapar vi stål – byggstenen för hela vårt moderna samhälle. Det bär upp våra broar, väggar, golv, tak och ger styrka åt allt från tåg och bilar till maskiner och verktyg. Sverige står för ungefär 90% av all järnmalmsproduktion i Europa, och med rätta. Järnets långvariga hållbarhet och förmåga att klara av extrem press gör det till en ovärderlig resurs för dagens och framtidens samhällsbyggande.
29
Cu
Koppar
Koppar kopplar samman vår värld, både bildligt och bokstavligt. Den leder värme och elektricitet och finns i all teknik som håller oss uppkopplade – från datorer och mobiltelefoner till TV-apparater. Men koppar gör mer än så. När den legeras med zink skapar den mässing, som finns i allt från musikinstrument till inredningsdetaljer. Med tenn skapar den brons, som används i skulpturer och stränginstrument. Sverige står för 10 procent av Europas kopparproduktion och är en nyckelspelare i att driva den digitala och tekniska utvecklingen framåt.
30
Zn
Zink
Zink är en vardagens hjälte, både i våra kroppar och i den teknik vi använder dagligen. Det skyddar byggnader från rost, bidrar till att batterier fungerar och finns till och med i solskyddskrämer och tandkräm. Zink + koppar ger oss mässing, som finns i allt från musikinstrument till inredningsdetaljer. Sverige står för 34 procent av Europas zinkproduktion och utvinner denna mångsidiga metall i sju gruvor – en metall som förkroppsligar både styrka och innovation.
47
Ag
Silver
Silver är mer än bara smycken. Tack vare sina antibakteriella egenskaper spelar det en kritisk roll inom sjukvården, där det används i förband och medicinsk utrustning. Dess ledande förmåga gör den också användbar för kretskort och elektriska apparater. Sverige står för 18 procent av Europas silverproduktion och bryter denna mångsidiga metall i tre gruvor – en metall som förenar skönhet med funktionalitet.
52
Te
Tellur
Tellur är kanske inte det mest kända grundämnet, men dess betydelse för framtiden kan inte underskattas. Som en nyckelkomponent i fossilfri elproduktion hjälper tellur till att driva den globala omställningen genom sin roll som halvledare i solceller. Dess förmåga att förbättra bearbetningen av stål och koppar gör den också viktig i moderna legeringar. Sverige har börjat bryta denna framtidens metall – men vi har mycket mer att göra.
79
Au
Guld
Allt som glimmar är inte guld, men du hittar det ändå på oväntade platser. Guld är inte bara vackert i smycken, det är också en av de bästa ledarna för elektricitet, vilket gör den oumbärlig i telefoner, datorer och avancerad teknik. Sverige står för 19 procent av Europas guldproduktion och bryter denna värdefulla metall i sju gruvor – en symbol för både skönhet och funktion.
82
Pb
Bly
Bly spelar en viktig roll inom sjukvården där det skyddar mot strålning vid röntgenundersökningar. Dess fuktskyddande egenskaper gör den optimal för kablar och ledningar, och den är en viktig komponent i bilbatterier och reservkraftsanläggningar. Sverige står för 32 procent av Europas blyproduktion och bryter denna mångsidiga metall i fem gruvor – en metall som säkerställer både hälsa och hållbar energi.

Det här kan vi också bryta

Det vi gör idag räcker inte för att nå den fossilfria framtid vi siktar på – men Sverige har alla förutsättningar att leda vägen. I vår berggrund finns många av de värdefulla metaller och mineral som vi och världen behöver för att ställa om. Istället för att vara beroende av att importera dem, med de osäkerheter det innebär, kan vi säkra behoven på hemmaplan och samtidigt minska utsläppen globalt. Här är några de så kallade omställningsmetaller vi skulle kunna bryta. Läs mer om vilken nytta de kan göra.

3
Li
Litium
Litium är drivkraften bakom den elektrifierade framtiden. Från elbilar till avancerade batterier, litium är en nyckelspelare i övergången till ett klimatsmart samhälle. Men litium är inte bara viktigt för energi, det används också i högteknologiska tillämpningar som teleskop och lätta byggmaterial. Den svenska berggrunden har rika tillgångar av litium, redo att brytas för en hållbar framtid.
6
C
Grafit
Grafit är en oersättlig resurs i omställningen till en fossilfri värld. Med sina unika egenskaper – hög smältpunkt, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet – är grafit en central komponent i litiumjonbatterier som driver våra elbilar. Trots stora tillgångar i Sverige sker ingen brytning idag, det är synd för det skulle ge oss en möjlighet att ta en ledande roll i hållbar energiutvinning.
23
V
Vanadin
Vanadin är ett sällsynt grundämne med en framtidssäkrad roll. Utöver att stärka andra metaller i legeringar, är vanadin också central i flödesbatterier – stora, kraftfulla batterier som lagrar energi från hållbara källor som vindkraft. Sverige har lovande fyndigheter, och den dag vi börjar bryta vanadin kommer vi stå starkare i övergången till förnybar energi.
28
Ni
Nickel
Nickel är oumbärlig för både hållbara batterier och rostfritt stål. Den används i allt från smycken till katalysatorer och mynt, och mer än 60 procent av allt nickel globalt går till att tillverka rostfritt stål. Trots att Sverige tidigare brutit nickel finns ingen brytning idag – men potentialen finns för att stärka både industrin och energilösningar i framtiden.
60
Nd
Neodym
Neodym och Dysprosium må vara små, men deras kraft är enorm. Dessa sällsynta jordartsmetaller är viktiga för klimatomställningen tack vare sina magnetiska egenskaper som effektivt överför energi. Från elbilsbatterier till vindkraftsgeneratorer, de spelar en central roll för att driva en hållbar värld. Sverige har fyndigheter som väntar på att brytas och bidra till den globala omställningen.
66
Dy
Dysprosium
Neodym och Dysprosium må vara små, men deras kraft är enorm. Dessa sällsynta jordartsmetaller är avgörande för klimatomställningen tack vare sina magnetiska egenskaper som effektivt överför energi. Från elbilsbatterier till vindkraftsgeneratorer, de spelar en avgörande roll för att driva en hållbar värld. Sverige har fyndigheter som väntar på att brytas och bidra till den globala omställningen.